Wykonanie
Dziś chcę się z
Wami podzielić pomysłem na najpyszniejsze śniadanie pod słońcem-
daję Wam gwarancję, że nikt- nawet największy niejadek- nie będzie w stanie mu się oprzeć. Ważne, aby dzieci przed pójściem do szkoły zjadły coś zdrowego, pożywnego ale i ciepłego- poranki są coraz chłodniejsze, a takie gorące śniadanie na pewno każdego rozgrzeje, pobudzi i
doda energii na dzień pełen wyzwań, które czekają w szkole (czy też w pracy ;) - zapiekanką tą nie wzgardzą również dorośli ;) ). Śniadanie składa się z dwóch elementów- sycącej zapiekanki i pysznego
gorącego napoju o nieco (celowo) mylącej nazwie -
Śniadaniowa pomarańcza. Piszę mylącej, ponieważ zapewne pierwszym Waszym skojarzeniem jest
owoc pomarańczy, ale w
napoju nie ma ich ani odrobiny. Jest za to pięknie pomarańczowa
marchewka i
dynia Hokkaido. No i oczywiście to co najważniejsze-
mleko.
Mleko,
jogurt i
twaróg - to główne filary dzisiejszego śniadania. I nie bez powodu-
mleko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają duże ilości wapnia (odpowiedzialnego za zdrowe kości i zęby), wysokowartościowego
białka oraz witamin z grupy B, A i D. Zawarty w
mleku cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, a witamina B12 wzmacnia odporność organizmu. W przetworach
mlecznych znajdziemy również wiele innych składników mineralnych - jak chociażby magnez czy potas.Aby śniadanie było zbilansowane, wzbogaciłam je również o inne składniki prozdrowotne- dziś nie ma nic przypadkowego ;) .I tak:-
płatki orkiszowe pełnoziarniste - wzmacniają organizm, zawierają więcej
białka i błonnika niż większość odmian pszenicy;-
płatki owsiane pełnoziarniste - obniżają cholesterol, usprawniają proces trawienia, dostarczają magnezu, potasu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B i kwasu foliowego;-
nerkowce - wspomagają pracę układu
sercowo-naczyniowego, to skarbnica potasu, magnezu i witaminy K, zawarta w nich niacyna koi nerwy, dodaje energii, poprawia koncentrację i pamięć;-
daktyle - bogate w błonnik, liczne witaminy- zwłaszcza witaminę B3, związki mineralne- szczególnie potas oraz przeciwutleniacze;-
sezam - bogate źródło wapnia, magnezu, obniża poziom stresu, pomaga utrzymać równowagę psychiczną, koi nerwy, dostarcza wiele witamin- z grupy B, A i E, bogaty w przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe;-
cukier trzcinowy - ma właściwości kojące i bakteriobójcze, posiada magnez i żelazo, zawiera mniej kalorii niż
cukier buraczany;-
miód - ma działanie bakteriobójcze, koi nerwy, wzmacnia
serce, pobudza do pracy mózg, zapobiega przeziębieniom;-
jajko - to
białko w najczystszej postaci, sprzyja odchudzaniu, źródło wielu składników odżywczych, m.in. witaminy A, E, D i K, witaminy z grupy B, to również źródło składników mineralnych - fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, selenu czy
jodu;-
cynamon,
przyprawy korzenne - właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przyspieszają przemianę materii, poprawiają procesy trawienia, regulują pracę nerek;-
borówki amerykańskie -
owoc XXI wieku - źródło antocyjanów i fenoli, działają przeciwnowotworowo, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie;-
marchewka - wspomaga zwalczać zaburzenia trawienne u dzieci, ma właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, działa rozkurczowo, to doskonałe źródło witamin i
soli mineralnych, zwiększa odporność i pomaga zachować piękną i zdrową skórę;-
dynia - bogata w liczne witaminy, miko- i makroelementy, zasadotwórcza- wspomaga kuracje odkwaszające organizm, wzmacnia odporność układu oddechowego, doskonała dla dzieci- można podawać ją już od 8 miesiąca życia, niskokaloryczna.To tyle argumentów prozdrowotnych przemawiających na korzyść dzisiejszej propozycji
śniadaniowej. Jestem jednak pewna, że smak i zapach, który wypełni od rana Wasz dom, przemówią same za siebie. No i oczywiście zadowolenie waszych pociech, które z uśmiechem na ustach spałaszują całą porcję i poproszą o dokładkę ;) . To co przekonałam Was? Robimy? Zapraszam :D .
mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnegoOwsiano-orkiszowa zapiekanka
mleczno-jogurtowa z
twarogiem:Czas przygotowania max. 5 minut, pieczenie - 30 minut3/4 szklanki
płatków orkiszowych pełnoziarnistych3/4 szklanki
płatków owsianych pełnoziarnistych80 g
orzechów nerkowca- lekko siekamy2 garście
daktyli suszonych -drobno siekamyłyżka czarnego
sezamułyżka jasnego
sezamu2 łyżki
cukru trzcinowego1-2 łyżki
miodu1
jajko½ łyżeczki mielonego
cynamonu2 szklanki
mleka200 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego250 g
twarogu + 1 łyżka
miodu + 2 garście
borówekPiekarnik nastawiamy na temp. 220 stopni. Łączymy ze sobą
płatki orkiszowe i owsiane,
nerkowce,
daktyle,
sezam jasny i czarny, 1 łyżkę
brązowego cukru, szczyptę
soli i
cynamon. Dokładnie mieszamy. Całość zalewamy
mlekiem wymieszanym z
jogurtem,
miodem i
jajkiem. Dodajemy ekstrakt
waniliowy. Dokładnie mieszamy i pieczemy ok. 20 minut.Przez ten czas przygotujemy koktajl
mleczny i
borówkowy twaróg.
Twaróg blendujemy z
borówkami i
miodem na gładką masę.Po 20 minutach wierzch zapiekanki posypujemy 1 łyżką
brązowego cukru, układamy kleksy
serka jagodowego i ponownie zapiekamy ok. 10 minut. Zapiekankę podajemy gorącą, choć i zimna jest smakowita. Możemy przygotować ją wieczorem, a rano, jeśli zależy nam na ciepłym posiłku, jedynie odgrzać.
Mleczny napój "
Śniadaniowa pomarańcza":· 2 szklanki
mleka· 1 średnia
marchewka· kawałek dyni hokkaido· łyżka
miodu· pół łyżeczki
przyprawy korzennej· szczypta
cynamonu· na wierzchu - łyżka przygotowanego
serka jagodowegoMleko zagotowujemy z pokrojoną w drobną kostkę
marchewką i
dynią. Kiedy warzywa będą miękkie- co dzieje się szybko, jeśli pokroimy je drobno, dodajemy
miód i
przyprawy i całość dokładnie blendujemy.
Napój przelewamy do szklanki, dekorujemy kleksem
serka. Podajemy od razu- gorący i aromatyczny, z ciepłą zapiekanką. Pyszne, zbilansowane, zdrowe i energetyczne śniadanie gotowe.
Daję gwarancję, że żadne dziecko się mu nie oprze- i nie tylko dziecko, dorośli też zjedzą z apetytem. Nawet niejadek spałaszuje całą porcję i poprosi o dokładkę- koniecznie przetestujcie :) .